Umilință pentru Orange, Vodafone: schimbarea făcută de Digi | RCS-RDS îi bagă în ședință de urgență
Digi | RCS-RDS e un jucător important pe două piețe mari: cablu și internet. Ce se întâmplă însă când vine vorba de abonamente de telefonie mobilă? Stă mai bine decât te-ai aștepta. Acum avem și date oficiale.
La începutul lunii mai, grupul Digi | RCS-RDS a spus că a devenit al doilea operator din România pe baza abonamentelor (postpaid). Și asta în concurență cu Orange, Vodafone și Telekom. La data de 31 decembrie 2019, compania avea aproximativ 3,4 milioane clienți pentru serviciile de telecomunicații mobile în România.
Pentru 2019, Orange a anunțat peste 10,49 milioane de clienți (fără împărțire între prepaid și postpaid) și Vodafone a anunțat 11 milioane de clienți (fără împărțire între prepaid și postpaid). În funcție, Telekom a raportat pentru 2019 4,9 milioane de clienți (2,49 milioane pe prepay, 2,42 milioane pe abonament).
Recent, datele de la ANCOM dă mai mult context pentru datele comunicate de Digi | RCS-RDS în urmă cu câteva săptămâni.
Cum arată concurența pentru Digi | RCS-RDS
ANCOM susține că, la final de 2019, erau în România 22,7 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă. 58% pe bază de abonament și 42% pe bază de cartele preplătite.
În acest context, avem următoarele cifre: sunt 13,1 milioane de clienți pe abonament. Dar fără clienții Telekom (că știm câți sunt), rămân aproximativ 10,7 milioane.
Digi | RCS-RDS susține că-i pe locul doi, ceea ce înseamnă că între Orange și Vodafone cineva are mult mai multe abonamente și celălalt operator pică pe locul trei cu mai puțin de 3,4 milioane de clienți postpaid. Ceea ce înseamnă că fie Orange, fie Vodafone au mulți clienți prepay pe care nu i-a convertit în 2019 către abonamente și asta poate fi o problemă pe termen lung în lupta cu Digi | RCS-RDS.
Da, Digi | RCS-RDS are și cartele preplătite, dar nu le mai promovează de ceva timp. În 2019, a mizat pe abonamente și portare. Iar la portare poți alege doar abonamente.
În ceea ce privește internetul mobil, ANCOM susține că sunt 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creștere anuală), reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din țara noastră.
Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/lună, cu 41% mai mult față de anul precedent. În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2019, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.